Biografie
Jimmysicals
Pers
Foto
Video
home | nieuws | gastenboek | contact | links

BiografieCurriculum Vitae

JAMES ‘JIMMY’ HUTCHINSON

James Hutchinson werd in 1943 in Niagara Falls geboren. Kleine Jimmy speelt piano, cello en leert tapdansen. Na de eerste orkestrepetitie met de cello besluit Jimmy zich op zang te concentreren. Stembanden zijn een stuk lichter om mee te nemen! Op zijn vijftiende staat Jimmy te dansen en te zingen op het toneel. De komiek zit al van jongs af aan in zijn bloed. Dit wordt duidelijk in alle school- en jeugdtheatervoorstellingen waarin hij speelt.

Na voltooiing van het gymnasium studeert hij pedagogie en muziek. Hierna staat hij vier jaar voor de klas. Jimmy, die als kind het liefst filmster wilde worden, ziet dit niet als zijn toekomst. Hij wil het theater in! Daarom gaat hij in 1967 verder studeren aan de McGill University in Montreal, Quebec. Het studiegeld komt van de spaarrekening en vanuit een studiefonds. Hij verdient geld met deelname aan kerkkoren en het geven van professionele concerten. Zijn harde werk wordt beloond met een aanstelling bij het Opera Guild of Montreal.

Niet lang daarna vertrekt Jimmy naar Europa omdat hij gevraagd is voor een tournee door Europa met Carmina Burana van Carl Orff. Hij gaat de uitdaging aan en besluit verder te werken in Europa. De keuze is Londen of Zürich. Aangezien Jimmy, zoals hij zelf zegt:”..geen buitenlander in zijn eigen taal wil zijn...”, kiest hij in 1971 voor de Internationales Opern Studio, Opernhaus Zürich, Zwitserland.

In Zwitserland speelt Jimmy in verschillende producties. Naast het zich eigen maken van de Duitse taal vind je hem in zijn vrije tijd in de keuken. Vandaag de dag is dat niet veranderd; hij is een geweldige kok met een voorliefde voor Italiaanse gerechten. Zijn ‘banana cake’ en ‘Christmas Cookies’ vinden gretig aftrek bij collega’s in het theater. Iedereen die samen met hem een theaterproductie heeft gedaan mocht ervan genieten.

Van 1974 tot 1985 verruilt hij de Zwitserse bergen voor buurland Duitsland. In Lüneburg, Koblenz en Aken is Jimmy te zien in diverse opera´s, operettes en musicals. Ook in balletvoorstellingen en theaterproducties voor kinderen treedt Jimmy graag op.

In 1985 gaat hij weer over de grens; ditmaal naar Nederland. In Enschede sluit hij zich aan bij het Opera Forum, tegenwoordig de Nationale Reisopera. Dankzij meer vrije tijd kan Jimmy hier beginnen met zangles geven. Hij geeft vooral les in het lichtere genre dat wil zeggen: musicals en popmuziek. Op deze manier komt zijn ervaring als leraar goed van pas. Hij geniet ervan kennis te overdragen aan jonge artiesten. Dit is het begin van zijn carrière als zangdocent en vocal coach.

Tijdens Forum In Opmaat, een maandelijks promotieprogramma, ontdekt Jimmy hoe geweldig het Nederlandse publiek reageert op zijn musicalrepertoire. Hier ontwikkelt hij zijn succesvolle programma ‘Hats Off To Broadway’.

Na een geslaagde auditie voor de rol van de rechter ‘Turpin’ in Sweeney Todd verlaat Jimmy in 1993 de opera. De overstap naar de musicalwereld blijkt een belangrijk moment in zijn leven. Tot op de dag van vandaag is hij als artiest en vocal coach actief werkzaam voor de Nederlandse musical. Jimmy wordt regelmatig gevraagd voor tv-programma´s als jurylid of vocal coach. Hij heeft gewerkt voor commercials en diverse gastrollen vervuld in tv-series.